Kunst

Ieder mens heeft min of meer behoefte aan schoonheid. Waar we door geraakt worden is heel persoonlijk. We kunnen beeldende kunst observeren en op ons in laten werken. Wanneer we er open voor willen staan kan sommige kunst zelfs genezend werken. Dit vind ik overigens een heel interessant aspect van de kunst. Verder is het juist boeiend en explorerend om bij het aanschouwen van kunst verder te gaan dan de gevoelens mooi of lelijk. Ze kan ook confronterend of pijnlijk zijn, verdrietig, angstig, dreigend, lichtend, hemels etc

Bij het maken van kunst kunnen er weer andere dingen ervaren worden. Het kan voldoening geven om te scheppen. Wanneer je geen woorden hebt om je gevoelens en gedachten uit spreken of te schrijven, dan kan je het misschien wel in beeldtaal.

Ook het werken met ‘levend materiaal’ zoals bij koken en tuinieren heeft voor mij een kunstzinnig element.

Schilderkunst

2017-04-01 Paradijsvogel

Het is ook mogelijk om schilderkunst te ontleden en te kijken wat de betekenis ervan is. Zeker bij kindertekeningen kan dit erg interessant zijn, vooral bij kinderen die problemen hebben of ziek zijn. Ik heb hier in het verleden ooit een cursus voor gevolgd, maar omdat ik er niets mee doe, zakt deze kennis lieverlee wat weg.
En zoals ik eerder al schreef probeer ik zelf, zoveel als het mogelijk is, vanuit het kind in mezelf te schilderen of te tekenen. Dit geeft mij meer vrijheid op het doek.

Ga naar Schilderkunst

Keramiek

Keramiek – Stamper

Klei geeft mij aarding. Door met klei bezig te zijn kan ik beter gronden. Het is veelzijdig materiaal. De klei word gekneed, gestreeld, gewreven, gehakt, geprikt en gepolijst. Dan moet het een tot twee weken de tijd krijgen om goed te drogen. Je hebt geduld nodig. Nadat het droog genoeg is kan het werk de oven in en wordt er vuur toegevoegd. Het is altijd een verrassing hoe de werkstukken uit de oven komen. Zijn ze heel gebleven? Hoe zien ze eruit? Dan kan je besluiten om ze een glazuur te geven. Wanneer je dat wilt, gaan ze nog een tweede keer in de oven met een laag glazuur erop. De ei-vormen die je bij mij ziet heb ik behandeld met cobalt oxyide, dan blijft de kleistructuur beter zichtbaar en puurder.

Ga naar Keramiek

Diversen

Octaëder vogel

Er zijn nog een paar ambachtelijke bezigheden waar ik ook erg van houd, zoals haken, breien, tuinieren, koken, en kamperen. Ook hier werk ik het liefst puur natuurlijk, zoals door gebruik van natuurlijke materialen bij het haken en breien (bijvoorbeeld katoen en wol). En met het koken biologische producten.

Ga naar Diversen